Ansvaret som fastighetsägare

Som ägare av fastigheter får man vara beredd på det mesta, det kan vara att det behöver renoveras eller att något händer så man måste iväg relativt snabbt för att åtgärda något i fastigheten. Ansvaret som fastighetsägare kan se rätt komplext ut och många gånger så kan en fastighetsägare anlita fastighetsskötare som tar hand om det dagliga som har med fastigheten att göra.

I dagens samhälle kan det vara mycket som händer med en fastighet, det kan bli nedklottrade fasader eller en översvämning i en källare som måste åtgärdas. Som tur är så finns bra företag som sköter sanering från Luleå i norr till södra delarna av vårt avlånga land. De kan snabbt vara på plats och åtgärda de problem som uppstått. Det gäller att den fastighet som man äger sköts om på alla sätt och vis och likaväl som man skottar bort snö på vintern och klipper häckar och gräs på sommaren så ska byggnader ses över och hållas efter.

Som fastighetsägare så kan man sitta med många olika roller, förutom att äga fastigheten så kan man även vara hyresvärd för de som hyr lokaler eller lägenheter i fastigheten. Vid om- eller nybyggnation så blir fastighetsägaren byggherre och har man som fastighetsägare anställda så blir man även arbetsgivare. Det kan vara en hel del att tänka på som fastighetsägare med olika lagar, regler och föreskrifter som ska tänkas på. Genom bra rutiner och den egen kontroll som regelbundet ska göras så minskar riskerna för eventuella felaktigheter inom verksamheten.

Här är några av sakerna som fastighetsägaren ska se över:

  • Badrummen – bristande funktioner och tätskikt kan leda till stora problem som blir kostsamma. Se till att det inte finns några läckor och att badrummet är fullt funktionellt.
  • Ytskikt – det är upp till hyresgästen att hålla lägenheten eller lokalen i fint skick, om ytskiktet är skadat eller missfärgat vid utflytt kan du kräva att det ska återställas eller ta betalt för att göra det själv.
  • Köket – här ska allt också vara i fungerande skick, vitvarorna ingår i lägenheten som fasta installationer och är därmed ditt ansvar. De ska fungera korrekt och äldre modeller kan ibland behöva bytas ut innan problem uppstår. Det sänker också energikostnaderna.
  • Elen – se till att elen är säker och korrekt installerad. Uttag och strömbrytare ska vara riskfria att använda och uttag ska numera alltid ha petskydd. Äldre el kan vara livsfarlig så om elen i ditt hus börjar närma sig femtiosträcket är det dags att göra en noggrann elbesiktning och se om den behöver bytas.