Bra att veta angående attefallshus

Många har ett attefallshus på tomten. Somliga använder det som ett förvaringsutrymme medan andra gör det till ett extra rum, som kanske ett hobby rum eller ett gäst rum. Om något av detta låter som en lösning för ditt hem kan det vara bra att veta ett och annat om attefallshus innan man sätter igång.

Ett attefallshus får till att börja med max ta upp en markyta på 25 kvadratmeter och får inte vara högre än 4 meter vid sin högsta topp. Kan man placera byggnaden minst 4,5 meter från tomtgränsen behöver man inte tillstånd från den eller de berörda grannarna.

Medan ett attefallshus normalt sett får byggas utan bygglov måste en komplementbostad anmälas till kommunen genom en bygganmälan. I vissa fall kan dock bygglov krävas om man bor i ett område med speciella krav i sin detaljplan. Kontakta därför alltid kommunens byggnadsnämnd först och hör efter om detta är fallet eller inte.

Man kan ofta förvänta sig att få omkring 20 kvadratmeter boyta om det ska vara ett åretruntboende. Men med lite kreativitet och smarta lösningar kan man öka detta. Det går exempelvis att bygga till ett loft, eller till och med ett källarplan om man känner sig extra ambitiös.

Ett attefallshus får uppföras med både eget kök och badrum om man så önskar och kan därmed bli ett väldigt praktiskt boende för exempelvis en husgäst eller ett äldre barn som fortfarande bor hemma.

Att bygga huset själv från grunden är alltid ett alternativ, men många väljer idag att köpa prefabricerade byggsatser och sedan montera ihop dem. Fördelarna med detta är att man vet att allt kommer att passa ihop på ett bra sätt och det går oftast betydligt snabbare också. Företag som Sorselestugan säljer just denna lösning och kan helt klart vara värt att överväga om man planerar att skaffa ett attefallshus.