Byta värmesystem

Att byta värmesystemet i huset kan vara ekonomiskt fördelaktigt, även om det på ganska lång sikt. Här tittar vi närmare på vad detta kan innebära för hemmet.

Värmesystem bör väljas efter tillgång och behov. Det är exempelvis inte praktiskt att installera en vedpanna om man inte har enkel tillgång till ved. Tänk noga på de förutsättningar som finns i och runtikring huset och titta på de olika värmesystem som sedan är praktiska att använda sig av.

Är man osäker på vilket system man ska välja eller känner att man inte hittar tillräckligt med information om alla system kan man ta kontakt med en rådgivare inom energi och klimat. Går man den kommunala rutten är rådgivningen dessutom kostnadsfri då den finansieras med bidrag.

Vattenburna system har bland annat fördelen att kunna använda sig av olika värmekällor, som sol- och bergvärme. Det kan ju vara dyrt att dra in vattenradiatorer, bland annat eftersom det är bäst att låta en expert utföra jobbet, men det kan betala sig snabbare än man först skulle tro.

Att byta värmesystem kan låta som ett väldigt stort projekt, men det är i själva fallet en ganska snabb lösning i många hem. Detta beror på att de flesta redan har ett färdigt apparatrum där det nuvarande system är installerat. Alla man behöver göra många gånger är att ta ut den gamla enheten och sätta dit den nya.

Det viktiga är att se till att man har alla kostnader klart för sig. Dolda kostnader kan också förekomma som ett resultat av att andra delar av huset var mer beroende av värmesystemet än man trodde. Exempelvis kan självdraget sluta fungera bara för att man slutat värma upp skorstenen, varpå ett mekaniskt ventilationssystem som kostar tiotusentals kronor måste installeras.

Genom att hitta det specifika i hur det fungerar att byta från det värmesystem man har nu och till det önskade kan man bättre förbereda sig för allt vad detta innebär.