Dyraste renoveringsprojekten man kan behöva göra

Långt från alla renoveringar är dyra. Att måla om ett rum eller ett par skåpluckor kostar ju knappast skjortan. Men när vi tänker renoveringar förs tankarna ofta till de större projekten, och där kan det mycket väl behövas spendera en rejäl slant innan man är färdig.

Stambyte

Ett stambyte är något de flesta av oss nog skulle vilja slippa. Detta är minst sagt ett omfattande arbete och något som kan göra hela delar av huset obrukbart en tid framöver. Priset kan dock variera väldigt mycket beroende på förutsättningarna.

Har man tur är det inte absolut allt som faktiskt behövs bytas och man kan komma undan med kanske 20 000. Behöver man byta allt i hela huset kan det vara 200 000 kronor eller mer som måste läggas ut. Många väljer att göra delvist stambyte när de beslutar sig att göra om badrummet.

Badrumsrenovering

Och badrummet är förstås i sin egen kategori när det kommer till renoveringar. När man renoverar badrummet betyder det ofta att man måste göra om det från grunden. Kakel och klinker är bara början. Man måste även tänka på VVS och el. Mycket kan man sköta själv om man är lite händig, vilket ju sänker kostnaden då man inte behöver lika mycket hjälp från hantverkare. T

ill skillnad från stambyte är ju badrumsrenoveringar inte bara rent praktiskt utan även estetiskt. Detta betyder ju att beroende på hur dyr smak man har desto mer går priset på renoveringen upp. Nöjer man sig med något som håller standardkvalitet kan man hamna någonstans mellan 5 000 – 10 000 kronor per kvadratmeter. Ett mer lyxigt badrum kan betyda dubbelt denna kostnad.

Köksrenovering

Köket är också ett rum där det är ganska vanligt att göra om helt när man ändå börjat renovera. Och precis som med badrummet kommer ju den estetiska delen vara en starkt avgörande faktor i hur mycket man lägger ut i slutändan. Men man kan även igen spara en hel del om man är kunnig nog att hantera stora delar av renoveringen själv.

Storleken på köket blir självfallet en avgörande faktor och många gånger är ju köket större än badrummet. Ett mindre kök kan från grunden kosta 80 000 kronor om hantverkare sköter större delen av arbetet. Medan ett normalstort kan gå på över dubbla priset. Ska det vara ett riktigt lyxigt kök i större variant kan man lätt komma upp i 300 000.