Fräscha upp fasaden

En välbyggd och underhållen fasad kan hålla i hundra år. Om din fasad börjar se risig och sprucken behöver du inte oroa dig. Det mesta går att åtgärda.

Sprickor i putsfasaden

Har du mindre sprickor i fasaden kan du helt enkelt fylla i dem. Sprickor uppstår av hårt väder eller då huset rör på sig. Det är normal och går snabbt att åtgärda. Det kan dock vara svårt att bara måla över fläcken och få färgen att smälta ihop med resten. Har du många sprickor kan du passa på att måla om fasaden för att få det toppfräscht. Större sprickor i vinklar och ovanför fönster kan dock vara lite värre. Det betyder att huset har rört på sig lite mer än normalt och sprickorna borde undersökas närmare. Ett sätt att laga dem är att fräsa ut stora jack tvärs över sprickorna, lägga in armeringsjärn och fylla igen.

Sprucken eller rutten träfasad

En fasad som har börjat ruttna ska undersökas noggrant. Innan du snyggar till fasaden borde du undersöka orsaken. Det kan vara något så litet som en trasig hängränna eller något större som felaktigt uppbyggd fasad. När du vet och har åtgärdat felet kan du ta itu med det kosmetiska. Kapa bort den ruttna eller spruckna biten och kapa ut en ny. Tänk på att snedkapa sidorna av den gamla plankan och det nya som ska mötas på fasaden. Kapet ska luta nedåt så att vatten rinner förbi springan istället för in i den. Är fasaden skadad nedtill på flera ställen kan du installera en offerbräda för att slippa byta hela fasaden.

Nytt utseende

Om fasaden är i bra skick och endast ser lite nedgången ut, finns det flera metoder för att ta in huset i 2000-talet. Du kan byta siffrorna på huset, en enkel sak att göra och det finns olika modeller beroende på smak och arkitektur. Eller så kan du installera utebelysning på fasaden, lys upp fasaden och omgivningen lite mer. Det gör stor skillnad på vintern när allting ligger i mörker i flera månader.