Håll ett öga på avloppet

Avloppet är på sätt och vis inte som många andra delar av hemmet. Många gånger när problem börjar dyka upp kan de vara synliga eller igenkännliga på ett sätt eller annat i ett ganska tidigt stadium. Men när det gäller avloppet ser vi det ofta inte förrän problemet legat och byggts upp över en tid och kanske redan orsakat skador.

Till att börja med är det ju bra att veta hur gamla ens avlopp egentligen är. Inga rör klarar sig i evighet och tillslut kan det helt enkelt vara dags att byta dem innan eventuella skador uppstår. Bor man i en hyresrätt eller bostadsrätt är detta något som hyresvärden eller bostadsföreningen kommer behöver åtgärda. Men som husägare ligger allt ansvar på en själv.

För att bespara rören framtida besvär och inte påskynda deras bäst-före-datum är det rekommenderat att man endast spolar ned sådant som avloppet faktiskt är konstruerat att hantera. När det kommer till toaletter betyder detta toalettpapper, urin och avföring. Och för diskhon är det bara vatten och diskmedel som ska spolas ned. Matfett är en av de vanligaste bovarna utanför detta och något som lätt kan skapa stopp om man regelbundet häller ned det i diskhon.

Upplever man stopp i avloppet kan det vara något enkelt fixat om man har tur. Men tyvärr är det inte alltid fallet och man kan behöva ta hjälp av en expert för att lösa problemet. Beroende på hur långt gånget problemet är kanske det inte bara betyder högtrycksspolning av rören utan även reparation eller utbyte av dem.

Skador på avloppet kan vara dyra att åtgärda då det inte finns enkel åtkomst till rören. Många gånger betyder det också att delar av huset inte blir brukbara en tid medan arbetet pågår. För att inte tala om att man inte kan ha vattnet igång.