Renovera din fönster

Du behöver inte kasta och byta ut dina gamla fönster bara för att färgen börjat flagna eller träet under har grånat och sugit åt sig fukt. Gamla fönster är byggd i väldigt senvuxet virke och har en hållbarhet som klår de flesta nyare modeller av plast och aluminium. Bevara istället dina gamla fönster och ge dem nytt liv!

Skrapa

Du behöver först skrapa bort alla lössittande färg. Är fönstren målade med akrylatfärg mår de bäst av att du skrapar dem trären och använder en oljebaserad färg istället som låter träet under andas. Använd en infraröd lampa för att värma upp färgen så den är lättare att skrapa bort. Du kan även behöva ta bort gammalt kitt som börjat spricka eller ramlar av utan att du tar i.

Olja och laga

En gammal, torr fönsterbåge kan få nytt liv med lite olja. Stryk på ett lager och vänta en halvtimme, stryk sedan bort överflödet. Om du ser att vissa delar har börjat ruttna kan du behöva byta ut dessa. Med lite efterforskningar kan du fixa detta själv men annars kan du lämna in dem till en finsnickare.

Beslag

Se över beslagen på fönstret. Om de är trasiga eller föråldrade kan du byta ut dem mot moderna varianter som har bättre lås eller ersätta gamla beslag med likadana. Gamla fönsterbågar är smalare än nya så tänk på måtten när du beställer modernare beslag till äldre fönster.

Kitta och måla

Grundmåla gärna fönsterbågen ett varv innan du kittar om glaset, speciellt om du ska använda linoljekitt. Att kitta fönster är inte svårt, det är något som alla husägare lärde sig förr i tiden. Att få det snyggt kräver dock lite träning. Därefter ska du alltid måla över kittet och någon millimeter in på glaset så att vatten inte kan tränga in under kittet. Det gäller att ha en stadig hand eller använda maskeringstejp för att få snygga, raka linjer på fönsterglaset.