Renovera huset

shutterstock_171280655 (1)

Har du införskaffat ett renoveringsobjekt? Då finns det mycket jobb framöver. Med rätt teknik, verktyg och hjälp kan man bli klar snabbare än man tror.

Riv själv

Att slita ned tapeter, ta bort väggar och riva upp golv kan man göra själv. Det är ganska kul att få förstöra saker för en gångs skull. Du sparar också pengar på att riva och forsla bort materialet själv. Se bara till att du vet vilka väggar som är bärande om du funderar på att riva ned och bygga nya.

Bra målning

Ska du måla väggar, golv, tak eller utsidan, gäller det att resultatet blir bra. Det kräver rejält underarbete, bra verktyg och kvalitetsfärg. Det absolut bästa resultatet får du från fackmän. Det går också fort när professionella gör jobbet åt dig. Genom att spara in på rivningen, har du råd att anlita någon för slutjobbet.

Väljer du att spara ännu mer och målar allt själv, kan du kolla på internet efter tips och råd. Och lägg tid på alla moment: inte bara slutmålningen. Slipning, spackling och eventuell tvättning tar tid men gör att sista färglagret blir jämnt, snyggt och hållbart.

Samma regler gäller om du ska tapetsera. Underarbetat måste vara noggrant utfört för att förhindra bubblor och ojämna ytor på väggarna efter tapeten fästs och torkat.

Undvik elen

När du är i rivningsfasen gäller det att vara försiktig runt elen. Man får inte dra el själv: detta måste alltid en fackman göra. Det du får göra som privat person är endast små, enkla åtgärder. Om du stöter på kablar ska du lägga dem åt sidan och se till att ingen ström går till kablar som kan ge livsfarliga elchocker. Trasiga kablar med öppna trådar ska åtgärdas så fort som möjligt. Det du kan göra är att kapa strömmen till dem och vira eltejp runt ändarna för att minimera risken för stötar.