Säg hejdå till frusna fötter med golvvärme

heated floors

För många nuvarande eller blivande villaägare står golvvärme högt upp på önskelistan. Oavsett om man bygger nytt eller renoverar upplevs golvvärme ofta som en kombination av lyx och funktion. Att själv slippa frysa om fötterna samtidigt som husets uppvärmning sker utan element är helt enkelt en kännbar förbättring i vardagen som de flesta skulle vilja ha och är beredda att betala för. Särskilt på våra nordliga breddgrader är det en klok investering att installera golvvärme, då detta faktiskt kan sänka kostnaderna för uppvärmningen avsevärt. Men vad ska man då tänka på när man väl har bestämt sig för att säga hejdå till blåfrusna tår en gång för alla?

I stora drag finns det tre olika varianter bland golvvärmesystemen. De skiljer sig grundläggande åt i hur värmen skapas. Här nyttjar de vatten, el eller luft. För det mesta används ett av de två förstnämnda metoderna, men vid nybyggnationer installerar man också luftburen golvvärme. Fördelarna med vattenburen sådan är att systemet kan läggas själv av en sakkunnig amatör. Flooré erbjuder till exempel både alternativ för egen installation och hjälp av en tekniker. Dessutom brukar detta sätt vara lägre i driftskostnaderna, eftersom det kan användas tillsammans med ett effektivt lågvärmesystem. Elslingor, å andra sidan, måste dras av en behörig yrkesperson och blir ofta dyrare i drift. Däremot kräver de något mindre utrymme än sina vattenburna kusiner.

Ytterligare en aspekt att fundera över när du ska lägga golvvärme är hur den kommer att påverka isoleringen av huset i stort. Här spelar en rad olika faktorer in, som i sin tur beror på husets grundkonstruktion i sig. Har du krypgrund behöver du säkerställa att isoleringen av golvet själv är tjock nog för att fungera optimalt även med nylagd golvvärme. Vilket material som läggs ovanpå värmeslingorna är också avgörande för hur mycket värme som kan stiga upp i rummet. På nätet finns många nyttiga tips, men såklart är det alltid bäst att fråga en fackperson om råd.