Såga ut hål för nytt fönster

Har man fönsterlöst rum av en eller annan anledning kan det vara lockande att åtgärda detta. Men det gäller att veta vad man ger sig in på om man planerar att göra det själv. Går man till väga på rätt sätt kan man inom kort få ett rum med betydligt mer naturligt ljus och som känns mer öppet på alla andra sätt och vis.

Det första man vill göra är att se till att man mäter ut exakt hur stort fönstret ska vara. Kom ihåg att det finns standard mått vad gäller fönster och tänker man beställa ett färdigt fönster kommer det bli dyrare om man inte använder något av de standardiserade fönstermåtten.

Tänk också på hur det kommer att se ut utifrån om det sitter några andra fönster på samma vägg och husplan. Det vill säga att det nya fönstret sitter på samma höjd. Om fönstret är mindre det eller de andra på samma vägg är det oftast bäst att matcha ovansidan.

För att verkligen göra hålet är tigersågen ett av de vanligaste verktygen att använda. När man sågar är det dock ganska svårt att göra det helt rakt, vilket betyder att man kan få en glipa mellan regeln och väggen. Men det är sällan ett problem då man bara kan använda sig av byggskum eller drevremsa för att täta med. Och eftersom man sedan kommer att sätta foderbrädor på både ut- och insidan blir ju inte detta synligt överhuvudtaget.

Sedan är det bara att vänta på att få fönstret och fästa detta så kan man sätta in några snygga fönsterlampor och kanske något annat att dekorera det nytillverkade utrymmet med.