Tips för storstädningen

Att hålla huset städat och fint är ett konstant pågående arbete. Men emellanåt är det också bra att köra en riktigt storstädning då man tar allt som inte finns med på veckoschemat.

Storstädningen behövs dock inte göras allt på en och samma gång utan kan spridas ut över flera dagar om man känner att det passar bättre. Ju större hus desto bättre kommer det nog vara att göra det också.

Vi börjar med de mest grundläggande tipsen:

  • Ta alltid ett rum i taget istället för att exempelvis dammsuga alla rum på en gång.
  • Städa alltid uppifrån och ned för att inte behöva rengöra något igen.
  • Flytta på alla möbler och städa under och bakom dem.
  • Tvätta all avtagbar klädsel på möblerna.
  • Ställ fram sorteringslådor för småprylar och sortera efter rummet är städat.

För att inte glömma något är det klokt att kolla runt på nätet efter en bra checklista för storstädningen. Även om man kommer ihåg att rengöra alla sina vitvaror är det alltid något man glömmer om man bara förlitar sig på minnet.

Tillsammans med ordinarie städning är storstädningen också det perfekta tillfället att putsa fönstren. Om det är ett problem av en eller annan anledning kan man alltid överlåta jobbet till ett proffs. Ett par skinande rena fönster är alltid en fantastisk del av ett rum.

Storstädningen är ett projekt för hela hushållet och även barnen kan hjälpa till. Se bara till att inte låta unga barn komma åt rengöringsmedel eller något annat som kan vara farligt. Unga barn kan hjälpa till med att plocka ihop saker som ligger på golvet och borden medan de vuxna städar andra delar av rummet.