Underhåll och renovering av fasaden

En fasad är gjord för att hantera det mesta väder och vind kan slänga dess väg. Men ingen fasad klarar av detta år ut och år in utan att visa tecken på det. Underhåll och renovering av fasaden är något man behöver göra med jämna mellanrum för att det ska hålla bra och fortsätta vara vacker.

Typanpassat underhåll

Något alla fasader har gemensamt är att de behöver tvättas då och då. Men en stor del av underhållet kommer bero på vilken sorts fasad huset har. Träfasaden är den som behöver i överlag mest underhåll med nya lager färg och byte av brädor. En tegelfasad å andra sidan är i stort sett underhållsfri. Se till att kolla upp vilket sorts underhåll fasaden behöver och följ rekommendationerna för den.

Måla om fasaden

Trots att fasadmålning är något som endast träfasader behöver kan man även måla om tegelfasader och putsade fasader om man så önskar. Tar man sig dock an projektet att måla om en annan fasad än trä bör man göra det med baktanken att färgen förr eller senare kommer att flagna och behöver målas om. Var dock noga med att måla med färg som faktiskt är anpassad fasadtypen, eller åtminstone godkänd för den.

Estetisk förbättring

Vid renovering har man även chansen att inte bara återställa fasad till ett gott skick utan även förbättra den på ett eller annat sätt. Det finns bland annat en mängd fasaddekorationer man kan använda sig av för att mer eller mindre utsmycka huset. Vill man göra något ovanligt finns det även möjligheter att skriva ut sitt husnummer med bokstäver idag. Vilket kan göra det lättare att se från vägen om man exempelvis har en längre infart.