Varmt hus till vintern

5020274-feet-warming-by-fireplace

Meteorologiskt sett säger man att den första vinterdagen på året är då det är varaktigt noll grader eller lägre. Men på grund av vårt lands form så brukar vintern komma till våra nordligaste områden redan i början till mitten av oktober och våra sydligaste delar i början av januari. Men när den än dyker upp så vill man ju alltid kunna ha det varmt och skönt inomhus.

Har man ett välisolerat hus så kommer man ha goda förutsättningar för att skapa behaglig värme inne i huset. Detta gäller inte bara väggar utan även dörrar och fönster. Just fönsterna beräknas vara den största värmeförlusten i de flesta hus, det estimeras stå för upp till 30% av all värme som går förlorad, beroende på hur välisolerad de är.

Oavsett uppvärmningsmetoden man har i sitt hur så kan det vara bra att se detta ut ett kostnadseffektivitetsperspektiv. Att skruva upp värmen i huset kommer ju alltid innebära en högre kostnad, och då många priser redan går upp under vintertid så kan detta bli en jobbig extra utgift att hantera.

Ett alternativ man kan använda sig av är en ved- eller pelletskamin. Detta är något man kan använda antingen i kombination med eller som komplement till ens vanliga värmekälla. Dessa skapar en torr och avfuktande värme som passar mycket bra till det svenska vinterklimatet. Mer om dessa finns att läsa på Varmahembutikerna.se.

För att hålla nere kostnaderna bör man ju dock även se till att faktiskt klä sig lite varmare inomhus under vintern, detta kan undvika de kostsamma värmehöjningarna man annars skulle få för sig behövs. En annan bov man bör hålla igång så lite som möjligt är spisfläkten, denna suger ut mängder med varmluft när den är igång, vilket man helt klart bör undvika om det är möjligt.